Η ΔΟΕ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΘΕΣΗΗ Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι έτοιμη να πάρει μία απόφαση χωρίς προηγούμενο, αναθέτοντας ταυτόχρονα δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, αυτές του 2024 και του 2028, σε Παρίσι και Λος Άντζελες, αντίστοιχα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ συνεδρίασε στα γραφεία της στη Λοζάνη της Ελβετίας, με βασικό θέμα τη διαδικασία ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028. Ύστερα από διάφορα προβλήματα στη διαδικασία για την πόλη που θα πάρει τη σκυτάλη από το Τόκιο και θέλοντας να εξασφαλίσουν το μέλλον του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, οι «αθάνατοι» είναι πιθανό να προχωρήσουν σε ταυτόχρονη ανάθεση και των δύο διοργανώσεων.
Ως γνωστόν, Παρίσι και Λος Άντζελες είναι οι μοναδικές υποψήφιες πόλεις για το 2024, ύστερα από την απόσυρση για οικονομικούς λόγους των υποψηφιοτήτων της Ρώμης, της Βουδαπέστης, του Αμβούργου και της Βοστώνης. Σύμφωνα με τους Financial Times, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να γίνει για πρώτη φορά διπλή ψηφοφορία, που θα δώσει στη γαλλική πρωτεύουσα τους Αγώνες του 2024 και στην αμερικανική μεγαλούπολη αυτούς του 2028.
Με τον τρόπο αυτό η ΔΟΕ θα εξασφαλίσει πως οι επόμενοι τρείς Θερινοί Αγώνες (μαζί με αυτούς του Τόκιο) θα γίνουν σε χώρες με ισχυρές οικονομίες που θα προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια πως θα στεφθούν με επιτυχία. Επιπροσθέτως, όποια άλλη χώρα/πόλη επιθυμεί να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς θα έχει πάρα πολλά χρόνια για να οργανώσει την καλύτερη δυνατή πρόταση διεκδίκησης. Όσον αφορά το γιατί οι Αμερικανοί θα δεχτούν να περιμένουν τέσσερα χρόνια, οφείλεται στην υπόσχεση που έλαβαν πως θα καρπωθούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα που θα υπάρξουν από χορηγούς και τηλεοπτικές συμφωνίες.
Η τελική απόφαση δε θα παρθεί άμεσα, αλλά τον Ιούλιο σε συνάντηση όλων των μελών της ΔΟΕ. Όσον αφορά την τακτική συνέλευση του Σεπτεμβρίου στο Περού, που υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν η καθιερωμένη ψηφοφορία, μάλλον θα λειτουργήσει ως όργανο επίσημης επικύρωσης.
Share on Google Plus