Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑΗ ομοσπονδία υδατοσφαίρισης των ΗΠΑ(USAWP), ο επικεφαλής φορέας του αθλήματος στις Η.Π.Α,  δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη του πόλο στη χώρα.
Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των μελών αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, από 35.750 το 2011 σε 44.770 το 2016. Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, η συμμετοχή αυξήθηκε σχεδόν 67 τοις εκατό, από 26.873 το 2008, με τον τρέχοντα αριθμό να είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών.
Η ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών έχει δει πολύ επιτυχημένα χρόνια, κερδίζοντας το 2012 και το 2016 Ολυμπιακούς τίτλους, καθώς και τον παγκόσμιο τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2015 στο Καζάν, ενώ έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για το Τόκιο το 2020.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξαιρετική απόδοση και η κυριαρχία της γυναικείας ομάδας των Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στην άνοδο σε δημοτικότητα του αθλήματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Πρόσφατα στοιχεία από το  Water Polo Association,  δείχνει επίσης την ανάπτυξη των ομάδων κολεγίων σε εθνικό επίπεδο, ένα μεγάλο μέρος της συμμετοχής του αθλητισμού στις ΗΠΑ, όπου σε σχέση με το 2006, 32 περισσότερα προγράμματα για άνδρες και 25 ακόμη προγράμματα για τις γυναίκες έχουν δημιουργηθεί.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου μετά τις επιτυχίες στην Ολυμπιάδα του Ρίο με τα μετάλλια που κατέκτησαν οι  άνδρες και οι γυναίκες, η προσέλευση νέων αθλητών είναι μαζική, ενώ και το ενδιαφέρον για τις Εθνικές ομάδες έχει ανέβει κατακόρυφα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα sold out στα παιχνίδια του World League, αλλά και την παρουσία 700 θεατών σε φιλικό με την Ποσίλιπο.
Όλα αυτά δεν έχουν γίνει δια μαγείας. Σοβαρή δουλειά, από σοβαρούς ανθρώπους, με γνώμονα την αξιοκρατία, με συνέπεια να υπάρχει σεβασμός για την προσπάθεια, γεγονός που ο κόσμος αναγνωρίζει και επιβραβεύει.
Share on Google Plus