ΕΚΤΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ 2024 Η ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Προς απόσυρση οδεύει η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης για ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, καθώς περισσότερες από 266 χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για τον αν οι κάτοικοι της είναι υπέρ δημοψηφίσματος για την μη ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, ενώ αρκούσαν μόλις 138 χιλιάδες υπογραφές για να εξεταστεί το ζήτημα (το 10% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Βουδαπέστης). 

Ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων, Μπάλατς Φούριες, δεν έκρυψε την απογοήτευση του από την εξέλιξη αυτή και παραδέχτηκε πως δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την διεκδίκηση των Αγώνων: «Νομίζω πως το πλοίο έχει ήδη σαλπάρει... Χάθηκε η ενότητα στην προσπάθεια διεκδίκησης κι αυτό μειώνει δραματικά τις πιθανότητες μας κόντρα στις υποψηφιότητες του Παρισιού και τους Λος Αντζελες.» 

Η ψηφοφορία για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου 2017, στη Λίμα του Περού, ενώ πριν λίγο καιρό είχε προκαλέσει αίσθηση η απόσυρση και της Ρώμης από διεκδικήτρια πόλη, λόγω απόφασης του Δήμου, που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζοβάνι Μαλάγκο, μιας και η επιτροπή είχε διαθέσει ήδη χρήματα για προώθηση της υποψηφιότητας.


Η δήμαρχος της Ρώμης, η οποία πρωτοστάτησε στην απόσυρση της ιταλικής πρωτεύουσας από την διεκδίκηση των Αγώνων θεωρώντας πως η ευημερία της πόλης θα ήταν για μικρό διάστημα και η διεξαγωγή των Αγώνων θα «γονάτιζε» τη Ρώμη μελλοντικά εκτοξεύοντας το χρέος της, βρέθηκε στο στόχαστρο του Μαλάγκο:«Η Ράτζι είναι ανεύθυνη. Δεν είναι πλέον ανεύθυνο να μιλήσω με ποσά. Η Ρώμη θα είχε στα χέρια της ένα δισεκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες δολάρια για την αναβίωσή της. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία μας. Δεν κάνω επίθεση στην παιδεία της. Θα έφερνα Ολυμπιακούς Αγώνες καθαρούς, με νόμιμες συμβάσεις. Θα κάναμε μία ομάδα με τρία αξιοσέβαστα ονόματα, τον γενικό εισαγγελέα αθλητισμού Ενρίκο Κατάλντι, τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Νέβιο Αλεσάντρι. Πλέον δεν θα γίνει τίποτα. Αποχωρούμε. Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποχωρεί από τη Ρώμη. Αρκετά ασχολήθηκε μαζί της. Είναι ώρα να ασχοληθεί και με την υπόλοιπη Ιταλία». 

Η Ράτζι αποφάσισε να απορρίψει τη δυνατότητα της διοργάνωσης του 2024 με τη λογική ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι Αγώνες προκάλεσαν τη συσσώρευση χρεών σε όλες τις πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στο τεράστιο χρέος του δήμου Ρώμης, το οποίο ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και είχε δηλώσει: «Η δική μας είναι μια θέση που χαρακτηρίζεται από συνοχή. Το είπαμε από το 2015, το επαναλάβαμε στην προεκλογική εκστρατεία και το επιβεβαιώνουμε σήμερα. Μας ζητούν να προσθέσουμε κι άλλα χρέη, αλλά εμείς δεν εννοούμε να το πράξουμε. Λέμε όχι στον αθλητισμό ως πρόφαση για νέα επέλαση του τσιμέντου, λέμε όχι στην Ολυμπιάδα που θα φέρει μόνο τούβλα. Το 'ναι' στο αθλητικό αυτό γεγονός θα σήμαινε υπογραφή τραπεζικής επιταγής εν λευκώ από τη στιγμή που η χώρα και η Ρώμη ακόμη πληρώνουν τα χρέη των αγώνων του 1960».

Η Βιρτζίνα Ράτζι παρέθεσε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία αναφέρει ότι σε όλες τις διοργανώσεις των τελευταίων 40 χρόνων οι τελικές δαπάνες αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Απ' την άλλη, δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αθλητικές υποδομές για Άτομα με Αναπηρία, να ανακαινίσει τα δημοτικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια και να μειώσει τις τιμές εισόδου.
Share on Google Plus