ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΕΑΝΙΔΩΝΕυρωπαϊκή υπόθεση αποδείχτηκε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων με τις Ρωσία, Ισπανία και Ιταλία να κατακτούν τα μετάλλια και την Ελλάδα να παίρνει την 6η θέση.
Η Ρωσία κατέκτησε το χρυσό γιατί είχε όλο το πακέτο που χρειαζόταν. Καλή τερματοφύλακα, δύναμη, καλά σουτ και αλληλοκάλυψη στην άμυνα. Μπορεί να μην ήταν η υπερομάδα, αλλά έδειξε την απαιτούμενη σταθερότητα και ειδικά στον τελικό, ήταν πολύ καλή.
Η Ισπανία, μπορεί με μας να έκανε πολύ καλό παιχνίδι, ωστόσο στον τελικό έχασε δύο πέναλτι στο 4-4 και από εκεί και μετά άρχισε να κυνηγάει στο σκορ χωρίς να τα καταφέρει .Το αργυρό μετάλλιο πάντως αποτελεί μεγάλη επιτυχία.
Και εάν για την Ισπανία ήταν επιτυχία, για την Ιταλία ήταν ένας άθλος. Σίγουρα η χειρότερη ομάδα από τις πρώτες 6, κατάφεραν σαν χώρα να πάρουν και πάλι μετάλλιο, επειδή δεν παράτησαν το παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής με την Ολλανδία και αντί να συντριβούν έχασαν με ένα γκολ και στην συνέχεια έπαιξαν το πιο οργανωμένο πόλο του τουρνουά, με το λιγότερο δυνατό ταλέντο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα βέβαια για τους Ιταλούς, οι οποίοι αντί να βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες όπως εμείς, ή να βαφτίζουν επιτυχίες ό,τι προκύψει, φτιάχνουν ομάδες με το τίποτα και γυρνούν πίσω με μετάλλια.
Η Ολλανδία είχε μάλλον την χειρότερη τερματοφύλακα του τουρνουά, οπότε ήταν σοβαρές οι πιθανότητες κάπου να σκοντάψει, ενώ η Αυστραλία κατάφερε σε άλλη μία διοργάνωση να πατήσει το κουμπί της αυτοκαταστροφής.
Οι πολυδιαφημισμένες στα μέρη μας ΗΠΑ, είχαν την δύναμη και το κολύμπι για να προσπαθήσουν να παίξουν το παιχνίδι της Εθνικής τους ομάδας των Γυναικών, αλλά μη έχοντας την ανάλογη τεχνική, οποιοδήποτε αβαντάζ πήγαινε χαμένο και η μη παρουσία τους στα μετάλλια μόνο έκπληξη δεν είναι.
Η Εθνική μας, είχε την τύχη να έχει μερικές από τις καλύτερες παίκτριες της διοργάνωσης στη σύνθεση της, η βοήθεια όμως από τον πάγκο ήταν πολύ φτωχή. Χωρίς ψυχολογία στα κρισιμότερα σημεία, χωρίς οργάνωση στην άμυνα και στην επίθεση, όλα ήταν αφημένα στην τύχη τους και στο ταλέντο των αθλητριών.
Οι κοπέλες αναμφισβήτητα προσπάθησαν πάρα πολύ, ωστόσο είχαν αρκετή αστάθεια στην απόδοση τους, ενώ καλύτερη διαχείριση τους ώστε να υπάρχει περισσότερη διάρκεια σε ενέργεια  στο νερό, ήταν απαραίτητη.
Η αναλυτική κριτική που γινόταν από την Αθήνα μετά από κάθε παιχνίδι, για κάθε παίκτρια ξεχωριστά,  ήταν σίγουρα αχρείαστη σε αυτές ειδικά τις ηλικίες, πόσο μάλλον εάν υπάρχει και συγγενικό ενδιαφέρον.
Οι κανονισμοί του τουρνουά πήραν αρκετούς πόντους, καθώς με μπάλα αντίστοιχη του φύλλου και της ηλικίας, τα σκορ ήταν φυσιολογικά και τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ταίριαζαν στις ομάδες που ήξεραν περισσότερο πόλο από τις άλλες, αλλά και σε αυτά που η FINA έχει εξαγγείλει ότι ψάχνει. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για κανένα, όπως και η μικρή προετοιμασία που ήταν σχεδόν ίδιας διάρκειας για όλες τις Ευρωπαϊκές ομάδες.
Η 6η θέση της Εθνικής Νεανίδων μπορεί να μην είναι κακή, είναι όμως κατώτερη των δυνατοτήτων της και σίγουρα όχι επιτυχία.
Και εδώ μπαίνει ξανά το θέμα των ομοσπονδιακών προπονητών. Κάποια στιγμή, πρέπει να αρχίσει να γίνεται απαιτητό από την ομοσπονδία, να ενημερώνει με πιο κριτήριο προσλαμβάνει ανθρώπους σε θέσεις που απαιτούν κάποια προσόντα. Με πιο βιογραφικό προσλαμβάνεται κάποιος σαν προπονητής και με ποια άλλα προσλαμβάνεται κάποιος για βοηθός, γιατί ειδικά στην Εθνική Νεανίδων στο παρελθόν έχουν γίνει πράγματα και θαύματα, ενώ και οι συνωνυμίες είναι σύνηθες φαινόμενο. Μετά το τέλος των αγώνων, θα πρέπει από την ομοσπονδία να γίνεται και ένας απολογισμός, γιατί συνήθως έχουμε ή βαρύγδουπες δηλώσεις, ή απόλυτη σιωπή, όπως τώρα.
Στις προτάσεις που κάνει κάθε χρόνο ο ΣΕΑΥ για την ανάπτυξη των πρωταθλημάτων, μήπως θα πρεπε να προστεθούν και αντίστοιχες για την ανάπτυξη και βελτίωση της λειτουργίας των Εθνικών ομάδων; Γιατί μπορεί η ομοσπονδία να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα πρωταθλήματα. 
Εκτός και αν το θέμα των Εθνικών ομάδων είναι θέμα ταμπού, το οποίο κανείς δεν τολμά να αγγίξει για να μην υποστεί τις κυρώσεις.
Share on Google Plus